Sunday, January 22, 2006

Å skrive sammen

Vi kan bruke blogen til å skrive tekster sammen med elevene. Det kan være en historie hvor elevene skal bruke fantasien eller det kan være en faktatekst hvor elevene skal legge inn ekstra stoff i en utgangstekst. Læreren kan lage grunnteksten, eller ta utgangspunkt i en autentisk tekst og elevenes bidrag kobles til utgangsteksten i form av hypertekst.

Et spennende eksempel på hypertekst er det åpne leksikonet Wikipedia, der hele verden kan være med å bidra.


Un viaje a Buenos Aires er en tekst som handler om Argentina. Denne teksten skal være vårt utgangspunkt for å produsere en hypertekst. Til alle ordene som er skrevet med uthevet skrift og skal vi legge inn bilder, illustrasjoner, eller mer faktainformasjon i form av hypertekst som dere skal produsere. Jeg har allerede "jukset" litt :-) og lagt inn noen lenker. Trykker du på ordet "Cordillero de los Andes" eller "mapa" vil du se at disse allerede er koblet til eksterne nettsider. Dette er én måte å utvide teksten på. En annen måte er å la elevene selv lage egne tekster i sin blog og deretter koble disse til utgangsteksten. Trykker du på første forekomst av ordene Argentina eller Buenos Aires vil du se at disse ordene er koblet til to fiktive elevblogger. I den ene bloggen vil du også kunne trykke deg videre fra ordet Maradona til en tredje elevblog. På denne måten kan elevene jobbe selvstendig (eller i gruppe) med en del av hypertektsen som da kobles til utgangsteksten.



Oppgave: Gå inn på teksten Un viaje a Buenos Aires og velg ut ett av ordene som er merket med fet skrift. Du skal nå lage en kort hypertekst til dette ordet. Bruk gjerne illsustrasjon eller bilde. Når dere har laget deres tekst skal vi koble den til den opprinnelige teksten og på den måten utvider vi teksten med deres bidrag.

No comments: